Necháme těsto kynout na teplém místě, dokud se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.
Pak rozdělíme na tři stejně velké kousky těsta a z každého vytvarujeme váleček. Všechny tři
válečky spleteme dohromady.
Pak zakryjeme a další půl hodiny necháme kynout. Povrch pletence potřeme směsí vaječ-
ného žloutku a mléka a vložíme do trouby.
– Doba pečení: 50 minut
– Poloha roštu: 3
Vánočka
Ingredience na těsto:
• 650 g mouky
• 20 g droždí
• 200 ml vlažného mléka
• 40 g cukru
•sůl
•5 vaječných žloutků
• 200 g měkkého másla
Ingredience na náplň:
• 250 g nasekaných vlašských ořechů
• 20 g strouhanky
•1 lžička mletého zázvoru
• 50 ml mléka
• 60 g medu
• 30 g rozpuštěného másla
•20 ml rumu
Ingredience na potření:
•1 vaječný žloutek
• trochu mléka
• 50 g mandlových plátků
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a ve středu uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, dá-
me ho do důlku a vmícháme společně s mlékem a trochou cukru a moukou z okrajů. Zasy-
peme moukou a necháme kynout na teplém místě, dokud se v mouce, kterou jsme zasypali
povrch, nezačnou ukazovat praskliny.
Na okraj mouky nasypeme zbytek cukru. Vše zpracujeme na vláčné kynuté těsto. Necháme
těsto kynout na teplém místě, dokud se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.
Smícháme všechny přísady určené pro náplň. Rozdělíme těsto na tři stejné části a ty vyválí-
me do dlouhých obdélníků. Na každý obdélník naneseme třetinu náplně a zabalíme ji do
těsta.
Z tě
chto tří kusů těsta upleteme vánočku. Potřeme povrch vánočky směsí vaječného žloutku
a mléka a vše posypeme plátky mandlí.
– Doba pečení: 55 minut
– Poloha roštu: 3
Recepty pro Podporované vaření
43
Komentáře k této Příručce